Jak oczyścić organizm po zimie za pomocą diety?
Jak oczyścić organizm po zimie za pomocą diety?
Wiosna zbliża się wielkimi krokami, więc to idealny moment na to, aby oczyścić organizm z zapasów, które nagromadziliśmy przez zimowe miesiące. Nasz jadłospis powinien być teraz zbilansowany i dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Jakie składniki powinny więc znaleźć się teraz na naszych talerzach? Podpowiadamy.
Przygotowanie organizmu do wiosny – dlaczego jest tak ważne?
Zima nie sprzyja dobremu samopoczuciu. W dużej mierze za taki obrót spraw odpowiada metabolizm, który znacząco zwalnia. Chłodne miesiące sprzyjają mniejszej aktywności fizycznej i podjadaniu kalorycznych przekąsek tudzież potraw. Ilość spożywanych owoców i warzyw zwykle znacząco spada. Jesteśmy osłabieni, dość łatwo łapiemy infekcje. Początek wiosny wcale nie musi oznaczać, że poczujemy się lepiej, jeśli odpowiednio nie zadbamy o ruch i to, co znajdzie się w naszym codziennym menu. Pamiętajmy o tym, że przed nami jeszcze okres przesilenia wiosennego. Organizm przyzwyczaił się do niskich temperatur, więc okres przejściowy może być dla niego dość obciążający. Jak więc przygotować organizm do nadejścia wiosny w taki sposób, aby w pełni rozkoszować się cieplejszymi i znacznie bardziej słonecznymi dniami?
Wiosenna dieta – co powinna zawierać?
Dieta powinna być przede wszystkim urozmaicona. Nie zapominajmy o witaminach. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędna jest wit. D. Dzięki niej zarówno kości, jak i mięśnie mogą prawidłowo pracować. Po długich zimowych miesiącach konieczne będzie uzupełnienie jej niedoborów. Pomocne w tym będzie m.in. jedzenie tłustych ryb. Niemniej istotna jest wit. C, której pełno jest w papryce, natce pietruszki, warzywach kapustnych czy cytrusach. Blask i jędrność skórze zapewnią natomiast wit. A oraz E. Źródłem pierwszej są przede wszystkim podroby, natomiast roślinnych alternatyw szukajmy w na przykład w papryce lub marchewce. Druga witamina młodości znajduje się m.in. w awokado, olejach roślinnych oraz orzechach. Jeśli natomiast chcemy popracować nad dobrym nastrojem, zadbajmy o dobry poziom wit. B, która ma duży wpływ na układ nerwowy. Tu znów kłania się jedzenie orzechów, ale także nabiału, roślin strączkowych czy kurzych jaj. Wiosenna dieta powinna być także bogata w minerały tj. chrom, potas oraz magnez.
Samodzielne przygotowywanie posiłków może być często problematyczne. W grę wchodzi czas, brak pomysłów, albo po prostu niechęć do gotowania. Tu z pomocą przychodzi catering dietetyczny. Wiele firm oferuje w jego ramach konsultacje z doradcą żywieniowym, który układa jadłospis. Potem wystarczy już tylko otworzyć drzwi osobie, która dostarcza gotowe posiłki.
Szukasz odpowiedniej diety dla siebie? Odwiedź: diet4u.pl
Ważna aktywność fizyczna
Zdrowa, zbilansowana dieta powinna iść w parze z aktywnością fizyczną. Mówią, że w zdrowym ciele, zdrowy duch i bardzo dużo w tym racji. To, jak intensywne będą treningi lub jak długie spacery jest już kwestią indywidualną. Wiele zależy od wieku i ogólnej kondycji organizmu oraz jego wydajności. Niemniej, każda forma aktywności jest wskazana, chociażby krótki spacer.